Блиндирани и метални врати разлики
Блиндирани и метални врати разлики

Блиндирани и метални врати разлики
Солид ООД представя на вашето внимание Блиндирани и метални врати разлики.


Блиндирани и метални врати разлики

За да кажем че една врата е блиндирана, то тя трябва да е взломоустойчива. Основният параметър по който се различават отделните видове блиндирани врати се нарича клас на „взломоустойчивост”. Това определя колко е защитена една входна врата. Отделните класове се различават по това колко време и какви инструменти са необходими за да преодолеем  една входна врата. Под преодоляване имам предвид отваряне без ключ или разбиване на заключващ механизъм или каса. За да направим разлика между отделните класове 2-ри,3-ти,...., първо трябва да знаем какво представлява една блиндирана врата. Всяка входна блиндирана врата трябва да е изработена от висококачествени метални детайли. Най – често използваният материал е стоманата. Тук е моментът да разграничим български от западно-европейските производители на блиндирани врати. В България се произвеждат врати от обикновена  черна ламарина (метални врати), докато в западното производството се използват само поцинковани, неръждаеми метали, с определена дебелина и качества за дълготрайност. Предимство на вторите блиндирани врати е в това че поцинкованите метали нямат корозия, деформации и умора на материала във времето.
Основната конструкция на блиндираната врата е метален скелет съставен от крило и каса. Хората в тези среди наричат тази част от вратата „ шаси”. Както казах това е метална конструкция която е съставена от крилото на вратата със съответната система на заключване ( брава и лостова система )  и каса (метална рамка ) в която крилото се затваря и заключва. Тук се крие и разликата в класовете на взломоустойчивост. Бравите се делят на три каласа ( механични, екектромеханични и моторни ). Механичните са основният клас заключване, следват електромеханични (комбинация от механична и електроника позволяваща на механичната част да работи ) и най-високият клас моторни брави. Моторните брави биват управлявани от електроника посредством магнитни карти, транспондери или от GSM телефон. Вторият признак по който характеризираме съответния клас на вратата е лостовата система. Всяка брава задвижва определен механизъм който заключва вратата. Това представлява подвижни лостове които влизат в касата на две, три, четири или повече точки. Тези лостове непозволяват да бъде деформирана касата на вратата и да бъде разкъртвана. Интересно е че при българските производители лостовете са от обикновено арматурно желязо, докато при европейските производители те са от стомана. Това и не позволява лостовата система да е друга освен прав арматурен шиш, докато при производителя с който ние работим „ Dierre “ има различни модели : прав лост (блок ), въртящ се около оста си и тип кука която се закотвя в касата.
Да обобщим : разликата в различни те блиндирани врати се характеризира от класа на взломоустоичовост. Класовете се различават по модела на бравата, точките на заключване и модела на лостовата система.  
Важно е да се знае че „класът” не се определя от производителя а от орган ( независима лаборатория ) създаден за тази цел. В европейският съюз има лаборатория която издава такъв сертификат на база изпитания на дадения продукт. Според установените у нас норми, всички български производители би следвало да спазват стандарт БДС EN 14351-1:2006/NA-2010, приет с решение на сдружение „Врати и прозорци”, чиито членове са самите производители. Тоест няма никаква база за сравнение на врата клас 3-ти произведена в БГ и такава защитена със сертификат от института „Розенхайм”.
До сега най – разпространените модел заключване е касовата брава. За съжаление от доста време крадците разполагат с инструменти с които за по-малко от минута могат да отключват такива брави. Благодарение на лидерът в областта на блиндирани врати „ Dierre “ това вече е невъзможно. На базата на тези инструменти италианските инженери в Диере създадоха брава която не може да бъде отключвана с друго освен ключа за който е кодирана. Чрез нов механизъм интегриран в бравата, при опит да бъде преодоляна от така нареченият „ таралеж” тя блокира и е невъзможно да се отвори без оригинален ключ. Решението е елементарно и много ефективно. Ако една врата е оборудвана със секретна брава с патрон, то при опит за влизане с взлом може да бъде повреден или счупен патронът и да се наложи да го сменяме. В този случай ще трябва да се бръкнем в джоба първо за посещение на ключар и второ за нов патрон. При новата система “ LOCK  TRAP “ не се налага от каквато и да е поддръжка или смяна, при опит за проникване. Бравата просто блокира и чрез вкарване на нашия ключ тя отново работи нормално. Второ предимство на новата касова брава пред патронните е че при загуба на ключ или съмнения за дубликат нее необходимо да сменяме цялата брава а само набора от ключове. С елементарно действие сменяме секретността и работим с нов комплект ключове. Още един повод да спестим средства и излишни разходи. Как да разберем дали това е истина ? Това не са само твърдения на производителя а са подкрепени от сертификат издаден от най престижната лаборатория във Европа.
Същността на блиндираната врата е тя да бъде защитена от нежелано проникване. Останалите параметри по които трябва да изберем подходящата за нас входна врата са няколко. Първо конструкцията трябва да е здрава, изработена от висококачествени материали с висока издръжливост на натоварвания. Всеки продукт от типа „врата” следва да бъде изпитван на поне 200 000 цикъла ( отваряне-затваряне ), за да бъде годен за експлоатация.
Основни качества които е необходима да има една входна врата са шумо и топлоизолация. Отново опираме до въпроса Как да разберем колко е шумоизолирана една врата ?   Елементарно със сертификат.
При подбора на входна врата е важно да се съобрази мястото където ще се монтира. От съществено значение   е дали ще бъде подложена на атмосферни влияния. Това определя от какъв материал да е декоративният панел на бравата. При нас избора е измежду 12 000 варианта. Гладки меламинови, фурнировани, от масивно дърво с орнаменти, алуминиеви за външна експлоатация и панели ръчна изработка.
Огромен плюс при предлаганите от нас продукти е тяхната технологичност. Всяка блиндирана врата на Диере е разглобяема до последното винтче. Това позволява тя да бъде сервизирана лесно по всяко време. Смяна на декоративни панели, брави, лостове, каса и т.н. Основно предимство при монтажа на блиндирани врати Диере е че те са оборудвани със специална щокова каса която се анкерира в стената и посредством винтове се закача основната каса на вратата. Това позволява тя да бъде регулирана лесно по всяко време дори след години, както и да бъде заменяна със нова без да нанасяме щети по заобикалящия интериор.